140+ प्रतियोगी अंग्रेजी के बार बार पूछे जाने वाले प्रश्न

1428
1
  1. You must either/(a) be regular with your studies/(b) and study for longer period before the examination(c)./No error
  2. The new taxation rates/(a) announced by the government/(b) are bound to effect the export sector.(c)/ No error.
  3. These days, job opportunities are not as better /(a) as they used to be/(b) in the early 70’s.(c)/No error.
  4. When viewed with his point of view, the/(a) entire episode assumes/(b) a different colour altogether.(c)/No error
  5. On many occasions/(a) we did helped the poor/(b) people by way of giving them food and clothes to put on.(c)/ No error
  6. Unless it is accepted to both the parties, an /(a) arbitrator would be of no/(b) use to settle this dispute.(c)/ No error
  7. Although the manager was keen on getting the work /(a) done through sudhir yesterday.(b)/he tries to avoid it.(c)/ No error.
  8. The various consequences of/(a) the decision taken by the /(b) finance ministry was not foreseen by the bureaucrats.(c)/ No error.
  9. I never considered him to be a person who would/(a) go back on his promise and/(b) then do not even apologize.(c)/ No error
  10. Having finished at school/(a) Raghu thought of going to bombay in/(b) search of some job.(c)/ No error

Solution-

  1. Either के साथ or का प्रयोग किया जाता है and का नहीं |
  2. Effect(Noun) के स्थान पर Affect(Verb) का प्रयोग किया जाएगा |
  3. Better के स्थान पर Good का प्रयोग किया जाएगा |
  4. With के स्थान पर From का प्रयोग किया जाएगा
  5. Do, Does, Did के बाद क्रिया की First Form प्रयोग की जाती है, इसलिए helped के स्थान पर help का प्रयोग किया जाएगा
  6. Accepted to के स्थान पर Acceptable to का प्रयोग होगा |
  7. Tried के स्थान पर Tries का प्रयोग होगा |
  8. Was के स्थान पर Were का प्रयोग किया जाएगा |
  9. Do का प्रयोग नहीं होगा |
  10. At का प्रयोग नहीं होगा |

in the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate words. four alternatives are suggested for each question. choose the correct alternative out of the four.

1. The flash of the torch………a cobra.

a. exposed b. displayed c. disclosed d. revealed

2. he …….himself a stiff drink before making his statement to the police officer.

a. threw b. poured c. filled d. sipped.

3. It was his……..that led him to penury.

a. flamboyance b. arrogance c. extravagance d. ebullience 

4. Gita was known to be a ………..so nobody entrusted any important work to her.

a. joker b. worker c. shocker d. shirker

5. The statue was so……that people stared at it in horror.

a. grotesque b. exquisite c. beatific d. cumbersome

6. He was caught red handed and could not…..the charges.

a. refute b. refuse c. rebuke d. revoke

7. Unhappy about the treatment meted out to her Shanti…….. Demanded justice.

a. sumptuously b. voraciously c. spasmodically d. vociferously 

8. The police sprayed tear gas ………on the protesters.

a. indirectly b. intensively c. indifferently d. indiscriminately

9. We are happy to ……the receipt of your order no 4071 dated 05.03.2017.

a. admit b. accept c. acknowledge d. respond

10. All jobs are respectable…. of their nature.

a. irrelevant b. immaterial c. irresponsible d. irrespective  

Solutions

  1. d
  2. b
  3. c
  4. d
  5. a
  6. a
  7. d
  8. d
  9. c
  10. d

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

1.Obnoxious

a) Depressing b) Disgusting c) Arrogant d) Filthy

2.Covenant

a) Case b) Coupon C) Contract D) Settlement

3. Deference

a) Indifference b) Sympathy c) Respect d) Flattery

4. Abrogate 

a) Repeal b) Destroy c) Delay d) Dismiss

5. Intrepid

a) Ambitious b) Determined c) Talkative d) Fearless


In the following questions, out of the four alternatives, choose the word opposite in the meaning of the given word.

6. Ostracise

a) Amuse b) Welcome c) Entertain d) Host

7. Dense 

a) Scarce b) Slim c) Sparse d) Lean

8. Parsimonious 

a) Prodigious b) Selfless c) Extravagant d) Ostentatious

9. Fetter 

a) Restore b) Liberate c) Exonerate d) Distract

10. Harmony

a) Strife b) Annoyance c) Cruelty d) Mischief


In the following questions, four words are given out of which only one is misspelt. find that misspelt word.

11.a)Combination b)Exageration  c)Hallucination d) Admonition

12. a)Sacrosanct b) Sacrelege  c)Sacred d)Sacrament

13. a)Allitration b) Allowance c) Almighty d) Almanac

14. a)Idiosyncrasy b) Idealize c)Idiosy d)Ideology

15. a)Jaundise b) Jasmine c) Javelin d) Jarring

Solution-

  1. b
  2. c
  3. c
  4. a
  5. d
  6. b
  7. c
  8. c
  9. b
  10. a
  11. b
  12. b
  13. a
  14. c
  15. a

In the following questions, four alternatives are given for the idiom/s phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

1.For his alleged involvement in espionage, he is under a cloud these days.

a) experiencing cloudy weather

b)enjoying favorable luck

c) Under Suspicion

d)Under Observation

2.We have appealed to him again and again there is no use flogging a dead horse.

a) repeating our request

b) making him see reason

c) beating about the bush

d) wasting time in useless effort

3. we shouldn’t look down upon the wretched of the earth.

a) sympathise with

b) hate intensely

c) be indifferent to

d) regard with contempt

4. because of his misbehavior, he is bound to face the music.

a) get finished

b) get reprimanded

c) feel sorry

d) listen to the music

5. The working of the factory was disrupted on account of a token strike by the workers.

a) total strike

b) carefully planned strike

c) short strike held as a warning

d) sudden call of strike

6. By opposing his proposal I fell foul of him.

a) quarrelled with

b) felt annoyed with

c) agreed with

d) did not agree with

7. Those who work by fits and starts seldom show good results.

a) rarely

b) disinterestedly

c) irregularly

d) regularly

8. The new manager thought that he would give employees enough rope for the first six months after which he would check the work done himself.

a) many directives and orders

b) sufficient advice

c) all the material they needed

d) enough freedom for action

9. He was at sea when he began his new job.

a) happy

b) sad

c) puzzled

d) triumphant

10. The sweeping statement bye the boss left the conscientious workers disgusted.

a) rash statement

b) unpremeditated statement

c) thoughtless statement

d) generalised statement

Solutions

  1. c
  2. d
  3. d
  4. b
  5. c
  6. b
  7. c
  8. d
  9. c
  10. d

Some of the sentences have errors and some have none. find out which part of a sentence has an error and mark it in the circle corresponding to the appropriate letter (a)(b)(c). if there is no error, your answer is (d).

1.More persons than one/(a) has been involved/(b) in this quarrel.(c)/No error(d)

2. I met the two girls, (a)/whom I believe, (b)/ are twin sisters.(c)/No error(d)

3. He entered(a)/ into his (b)/new house last Sunday(c)./No error(d)

4. Even many people(a)/ carry an infection(b)/ without showing its symptoms.(c)/No error (d)

5. They will be coming(a)/ to attend the farewell party(b)/ isn’t it?(c)/ No error.


In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

6. Dear

a) Young

b) Costly

c) Close

d) Due

7. Minimum

a) Meagre

b) Minimal

c) Lowest

d) Little

8. Delegate

a) Participant

b) Representative

c) Member

d) Officer

9. Industrious

a) Reversed

b) Clever

c) Hardworking

d) Intelligent

10. Colossus

a) Tall

b) Huge

c) Lofty

d) Towering

Solution

  1. has के स्थान पर have होगा |
  2. whom के स्थान पर who होगा |
  3. into का प्रयोग नहीं होगा |
  4. यहाँ Even का प्रयोग नहीं होगा |
  5. isn’t it के स्थान पर won’t they होगा |
  6. b
  7. c
  8. b
  9. c
  10. b

in questions are given blanks to be filled in with appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four and indicate it in the Answer Sheet.

1.No sooner had he entered the room….thee light went out and everyone started talking loudly.

a) but

b) and

c) than

d) if

2. My mother is so poor………

a) because she will not work

b) that she cannot buy food for us

c) to send me to school

d) to get medical help for my father

3. The inspector of Excise has to conduct regular checks and ………to visit the unit at least once a day.

a) requires

b) required

c) is requiring

d) is required

4. Unless you work very hard…….

a) you will not be successful

b) you are not being successful

c) you be not successful

d) you ought to be sucessful

5. when i saw him through the window….

a) I have run out to open the door

b) I ran out to open the door

c) I am running out to open the door

d) I should run out to open the door

6. seeing that the child was ill, the…..

a) windows of the room were closed

b) doctor was sent for

c) mother sent for the doctor

d) bottle of medicine was found empty

7. I congratulate you……..your success.

a) for

b) on

c) at

d) in

8. It is no use ….to come now. he is very busy.

a) asking him

b) to ask him

c) if you asked him

d) that you ask him

9. The higher you go, the more difficult it…….to breathe.

a) becomes

b) become

c) is becoming

d) has become

10. Everyone wants to ……..for one’s achievements.

a) admire

b) be admiring

c) being admired

d) be admired

Solution

  1. a
  2. b
  3. a
  4. c
  5. a
  6. a
  7. a
  8. a
  9. b
  10. b

In the following questions, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

1 . He was congratulated by his teacher on his brilliant success in the recent examination. 

a)His teacher congratulated him on his brilliant success in the recent examination.

b) His teacher congratulated him for his brilliant success in the recent examination.

c) His teacher congratulated him on his success.

d) His teacher congratulated him.

2. People speak English all over the world.

a) English is spoken all over the world.

b) English was spoken all over the world.

c) English was spoken by people.

d) English is spoken by people.

3. Who gave you permission to enter?

a) by whom were you given permission to enter?

b) by whom was you given permission to enter?

c) by whom you were given permission to enter?

d) by whom given you permission to enter?

4. The principal has granted him a scholarship.

a) A scholarship has granted to him by the Principal. 

b) He has been granted a scholarship by the Principal.

c) He has granted a scholarship by the principal.

d) A scholar ship was granted to him by the Principal.

5. Before festivals the shops are thronged with men, women and children making various purchases.

a) During festivals people throng the shops.

b) Men, women and children throng the shops before festivals making various purchases.

c) Men, women and children make purchases during festivals.

d) The shops are thronged by people making purchases.

In the following questions out of the four alternatives, choose the one which can be substituted the given words/ sentence.

1.Succession of rulers belonging to one family.

a) Dynasty

b) Lineage

c) Ancestry

d) Progeny

2. To cut something into two pieces

a) Severe

b) Sever

c) Sewer

d) Sow

3. Flat metal or Porcelain plate fixed on a wall as an ornament or memorial.

a) Tabloid

b) Poter

c) Board

d) Plaque

4. Act of deceiving somebody in order to make money.

a) Fraud

b) Robbery

c) Pickpocket

d) Theft

5. A short poem or speech addressed to the spectators after the conclusion of a drama.

a) Prologue

b) Dialogue

c) Epilogue

d) Monologue

6. Capable to being understood in either of tow or more possible senses, and therefore not definite.

a) Amphibious

b) Ambiguous

c) Amorphous

d) Confusing

7.a person who is unable to pay debts.

a) Solvent

b) Banker

c) Insolvent

d) Lender

8. Anything which is no longer in use.

a) Obscure

b) Obsolete

c) Pristine

d) Lapsed

9. A person coming to a foreign land to settle there.

a) Immigrant

b) Emigrant

c) Tourist

d)  Settler

10. Something capable of being done.

a) Probable

b) Feasible

c) Tenable

d) Explicable

Solutions

  1. a
  2. b
  3. d
  4. a
  5. c
  6. b
  7. c
  8. b
  9. a
  10. b

Q1.Four alternatives are given for the idioms /phrase underlined in the sentence. choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

1.As the bomb exploded people ran helter-skelter.

a) in great fear

b) in disorderly haste

c) in haste

d) in great sorrow

2. He was progressing by leaps and bounds because of his hard work.

a) rapidly

b) slowly

c) peacefully

d) strongly

3. Our founder had done a Herculean task by constructing this great educational institution.

a) a work of no worth

b) an effortless job

c) a work requiring very great effort

d) a work requiring very great intelligence

4. My close friend got the sack from his first job recently.

a) resigned

b) got rid of 

c) was demoted from 

d) was dismissed from

5.I can no longer put up with her insolence.

a) endure

b) evade

c) suppress

d) assume

Q2. in these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s) Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

6. That story would make a good subject……..a novel.

a) for

b) to

c) in 

d) of

7. I felt as if the ground were…….beneath my feet.

a) slipping 

b) sinking

c) smashing

d) crumbing

8. The furniture …..to be delivered today.

a) is

b) are

c) have

d) were

9. In………ten years man will have probably learnt to live long as a result of the advanced human genome research.

a) other

b) roughly

c) probably

d) another

10. My colleague has been a ……..worker of the telephone department for the last thirty years.

a) conscious

b) conscientious

c) conscionable

d) consensus

Solutions

  1. b
  2. a
  3. c
  4. d
  5. a
  6. a
  7. b
  8. a
  9. d
  10. b

In Questions sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate and suitable word. four alternatives are suggested for each question. choose the correct alternative out of the four.

1.Nadheeka was musing……..memories of the past.

a) over

b) about

c) on

d) from

2. The lame boy tried to climb up the staircase without …..help.

a) little

b) any

c) some

d) many

3. Each school has its own set of rules……..all good pupils should follow them.

a) but

b) or

c) so

d) and

4. On my return form a long holiday, I had to …..with a lot of work.

a) catch on

b) catch with

c) make up

d) take up

5. Only one of the boys……… not done the homework given yesterday.

a) have

b) has

c) can

d) could

6. Hopes of a settlement depends on the …….of the discussion.

a) findings

b) outcome

c)breakthrough

d) resolutions

7. We must avail ourselves…… every opportunity that comes….. our way.

a) of, in

b) on, in

c) against, for

d) to, to

8. It is time we…. with determination.

a) act

b) acted

c) have acted

d) will act

9. when the thief entered the house, the inmates ….. in the hall.

a) were slept

b) were sleeping

c) slept

d) had been sleeping

10. 700 men worked for 10 years to…….. the Borobudur temple in Java to its former glory.

a) restore

b) give

c) create

d) revice

Solutions

  1. c
  2. b
  3. d
  4. b
  5. b
  6. b
  7. a
  8. b
  9. b
  10. a

In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. If there is no error, your answer is (d).

1.If the worst(a)/comes to worst,(b)/ I will have to bi good bye to my studies and join my family business.(c)/ No error(d)

2. The interim report does not(a)/ analyse thoroughly the principle causes (b)/ of the disaster. (c)/ No error(d)

3. The items I liked most(a)/ were the rosewood carvings (b)/ and the teak wood furniture of Dutch design.(c)/ No error(d)

4. A part of the training(a)/ they offered was (b)/ real good.(c)/ No error(d)

5. The soil was moist as (a)/ there was little rain (b)/ the day before.(c)/ No error (d)

6. The manager wanted to know who had arrived(a)/ early that day (b)/ the cashier or the accountant. (c)/ No error (d)

7. They are politically important family;(a)/ one of his sister is a minister (b)/ and another is married with a minister.(c)/No error

8. Supposing that information (a)/ proves to be totally reliable, (b)/ should we still have to recast the plans?(c)/ No error (d)

9. Though its gloss can (a)/ fool few unwary customers, (b)/ it wouldn’t be difficult for the clever ones to judge its real worth.(c)/ No error(d)

10. She pretends as if she has (a)/ never in her life, (b)/ told a lie, isn’t it? (c)/ No error (d)

Solution-

  1. worst के स्थान पर Bad आयेगा
  2. Principle के स्थान पर Principal आयेगा
  3. Furnitures के स्थान पर Furniture आयेगा
  4. Real के स्थान पर Really का प्रयोग होगा
  5. little के स्थान पर a little का प्रयोग होगा
  6. had arrived के स्थान पर arrived होगा
  7. sister के स्थान पर sisters होगा
  8. No error
  9. few के स्थान पर a few होगा
  10. isn’t it के स्थान पर doesn’t she होगा

Out of four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/ sentence and indicate the correct answer.

1.give and receive mutually 

a) Present

b) Reciprocate

c) Compromise

d) Approve

2. One who can think about the future with imagination and wisdom.

a) Dreamer

b) Seer

c) Iealist

d) Visionary

3. A doctor who treats children

a) Paediatrician

b) Pedagogue

c) Pedestrian

d) Paedophile

4. One who studies election trends by means of opinion polls.

a) Entomologis

b) Psephologist

c) Demagogue

d) Eulgenist

5. One who believes in offering equal opportunities to women in all spheres

a) Male chauvinist

b) Feminist

c) Fatalist

d) Futurist

6. Killing of a child

a) Homicide

b) Genocide

c) Infanticide

d) Suicide

7. The art of good eating

a) Gastronomy

b) Astronomy

c) Begetarianism

d) Gourmet

8. One who is indifferent to pleasure or pain

a) stoic

b) Stylist

c) cynic

d) Psychic

9. Lasting only for a moment

a) Momentous

b) Momentary

c)Trivial

d) Petty

10. To seize control of a vehicle in order to force it to go to a new destination, or demand something.

a) Attack

b) Contract

c) Hijack

d) Detour

Answers

  1. b
  2. d
  3. a
  4. b
  5. b
  6. c
  7. d
  8. a
  9. b
  10. c

In the following questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error.

1.To die with honour(a)/ is better than (b)/ live with dishonour.(c)/ No error (d)

2. It is I (a)/ who is to blame(b)/ for this bad situation.(c)/ No error (d)

3. Gowri told me (a)/ his name after (b)/ he left.(c)/ No error (d)

4. John would have told(a)/ you the truth (b)/ if you had asked him.(c)/ No error(d)

5. My sister (a)/ has read (b)/ pages after pages of the bible(c)/ No error (d)

6.Your success in the IAS Examination depends not only on (a)/ what papers you have selected (b)/ but on how you have written them(c)/ No error (d)

7. Heavy rain(a)/ prevented us(b)/ to go to the cinema(c)/ No error(d)

8. If the majority of the individuals in a state(a)/ prosper (b)/ the state itself would prosper.(c)/ No error (d)

9. If motorists do not observe the traffic regulations, (a)/ they will be stopped, ticketed (b)/ and have to pay a fine(c)./ No error(d)

10. He asked (a)/ supposing if he fails (b)/ what he would do.(c)/ No error(d)

Answers

  1. live के स्थान पर to live आयेगा
  2. No error
  3. left के स्थान पर had left आयेगा
  4. No error
  5. दोनों pages के स्थान पर page आयेगा
  6. but के बाद also का प्रयोग होगा
  7. to go के स्थान पर from going का प्रयोग होगा
  8. would के स्थान पर will का प्रयोग होगा
  9. No error
  10. supposing और if का प्रयोग एक साथ नहीं होता

1.By this time tomorrow, i will reach my home.

a) will be reaching

b) shall have reached

c) can reach

d) No improvement

2. He was so afraid that his knees knocked one another.

a) one against

b) each other

c) both (a) and (b)

d) No improvement

3. They only work when they have no money.

a) when they have no money, they only work.

b) when they only work, they have no money.

c) They work only when they have no money.

d) No improvement

4. When we saw him last, he ran to catch a bus.

a) has run

b) was running

c) had run

d) No improvement

5. He suddenly struck a note of discord in his otherwise harmonious presentation.

a) unhappiness

b) regret

c) anger

d) No improvement

6. If I dyed my hair green, everybody will laugh at me.

a)would

b) did

c) may

d)No improvement

7. The students often play truant, didn’t they?

a) can they

b) is indeed

c) don’t they

d) No improvment

8. He is adequately provided for the necessities of life.

a) by

b) to

c) with

d) No improvement

9. The T.V. news is doctored by non professionals and whetted by political higher ups.

a)wetted

b) vetted

c) written

d) No improvement

10. Will you type these letters now?

a) could

b) can

c) shall

d) No improvement

Answers

  1. b
  2. b
  3. c
  4. b
  5. d
  6. a
  7. c
  8. d
  9. d
  10. a

Read this also :-

  1. Uses of Articles (A/An/The)
  2. Common Error in Use of Articles (A/An/The)
  3. Common Error in Use of Articles (A/An/The)(Revision Notes)
  4. Omission of Articles (A/An/the कहाँ प्रयोग नहीं किये जाते ?)
  5. Common Error in Use of Noun
  6. Common Error in Use of Pronoun
  7. Uses of Adverb
  8. Common Error in Use of Adverb
  9. Common Error in Use of Adjective
  10. Common Error in Subject verb Agreement 
  11. Degree of Comparison
  12. Use of Apostrophe ‘s 
  13. Common Error in Use of Conjunction
  14. 42 Common Mistakes in Everyday English
  15. English Grammar Secrets – PDF eBook Download
  16. Common Error | Ready Reckoner | Topic Wise | 101+ Sentences
  17. Making Question Tag | English Grammar
  18. Conditional Sentence | Simplest Way to Understand in Hindi

बस पढेंं और 6000/- रुपये की किताबें जीतें !!

1
नॉलेज बॉक्स में जानकारी जोड़ना शुरू करें !

avatar
1 Knowledge threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted
Hottest Knowledge thread
0 Authors
pankaj Recent authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
pankaj
अतिथि
pankaj

its very helpful
thanku sirji👍👍